Aandacht voor vitaliteit: de zes levensgebieden

In onderstaande figuur zie je zes levensgebieden. Hoe tevreden ben jij met je balans? En waar zou je meer tijd aan willen besteden? Kleur de delen van de cirkel in. Naarmate je meer voldoening ervaart over de mate van tijd die je er aan besteedt, kleur je een groter deel van de taart in. Je kunt dit ook in gedachten doen. 

 

Alles wat je aandacht geeft groeit

Welk gebied kan de komende tijd meer aandacht gebruiken? Wat is de reden dat je aan dit gebied weinig tijd besteedt?

Intentie

Maak dan voor de gebieden waar je niet zo tevreden over bent een intentie. Hiermee ga je de komende week aan de slag. Je kiest er deze week bewust voor om tijd en aandacht te geven aan dat levensgebied. Welke gebieden zijn dat voor jou?

Opdracht

De opdracht is om je aandacht te brengen naar de linkerkant van de cirkel. Je kunt daarvoor ook een intentie maken per deelgebied. Wat ga je deze week doen voor je lichaam, je ziel en je relatie (of relatie met jezelf).

Bij de meeste mensen ligt de aandacht meer aan de rechterkant. De gebieden vaan de linkerkant zorgen ervoor dat je een bewuste verbinding hebt met jezelf en je hart. Als je je lichaam, ziel en relatie (kan ook de relatie met jezelf zijn) voedt met je aandacht, zul je merken dat de verbinding met je werk, met je familie en met je vrienden vanzelf verlevendigd en rijker wordt. Dit gaat dan vanzelf en moeiteloos.

Voorbeelden

Voorbeelden van activiteiten waarmee je elke levensgebied verrijkt zijn:

Lichaam: sport, uitslapen, yoga, massage, sauna, dutje, gezichtsmassage, zwemmen, wandelen, hardlopen, joggen, fietsen, dansen, een bad nemen etc.

Ziel: spelen, zingen, dansen, vrijen, bidden, op avontuur gaan, kunst bekijken, schilderen, schrijven, muziek, mediteren, lanterfanten, creativiteit, concert, kerk, museum bezoeken.

Relatie: wandelen, tochtje maken, op avontuur gaan, film kijken, samen eten, koffie/thee drinken zonder tv, vrijen, een briefje schrijven, elkaar verrassen, uitslapen, muziek luisteren.

NB: Relatie kun je toepassen op de relatie met je geliefde of met jezelf.