wat je ten diepste bent, is vrede

JAARTRAINING 


Verdiepingsgroep Stilte ZIJN

wat je ten diepste bent, is vrede
verdiepingsgroep
zelfrealisatie 


ZELFREALISATIE

Stilte ZIJN: de weg naar bevrijding
Van leven in verkramping naar ontspanning en vreugde

In het dagelijks leven is onze aandacht voortdurend buiten onszelf. We zoeken het geluk in werk, relaties, vakanties, verstrooing. We leven vanuit het IK als middelpunt van de wereld. Volledig geïdentificeerd met al onze verhalen en rollen. Volledig geïdentificeerd met het denken. Een leven in verkramping. Er kan een punt komen in je leven dat je openbreekt. Je ontdekt een vrede en stilte in jezelf en realiseert je dat je daar altijd thuis bent. Je natuurlijke aard is ontspannen en vredig en het opent zich steeds meer. Je herinnert je je ware essentie: je wordt wakker. 

Ontwaken, en dan? 

Leven vanuit je hoofd werkt niet meer. Je voelt een urgentie om te leven vanuit waarheid en je hart. Je herkent en realiseert je dat je jezelf ten onrechte altijd hebt gezien als een IK-persona die het leven moet sturen en dat dat niet klopt. Je herkent je diepere aard en essentie als bewustzijn. Er komt daarin een proces op gang van bevrijding. Bevrijding van beknellingen die je hebt aangeleerd om te overleven. Van bewuster leven in overgave, vanuit ontspanning en vreugde. 

Je referentiepunt in het dagelijks leven verschuift daarmee ook van leven met verkramping naar leven in volledige overgave. Dit proces kan een paar jaar duren en het kan eenzaam zijn, pijnlijk of onprettig. Je doet afstand van je oude IK en alles wat je hebt aangeleerd en dat voelt ook vervreemdend, maar altijd bevrijdend. 

Wil jij vrij zijn en brandt in jou dit vuur voor Waarheid? 

JAARTRAINING VERDIEPINGSGROEP STILTE Z I J N 

 1. Kennismaken met de wijsheid van de non-duale stromingen: Advaita Vedanta (Hindoeisme) Dzogchen (Tibetaans Boeddhisme) en de yoga-filosofie (Patanjali en de Upanishad) samengebracht met moderne inzichten in de aard en werking van bewustzijn. Je essentie herkennen als bewustzijn en werken met spirit. 
 2. Ondersteuning bij jouw proces van ontwaken. Van verkramping naar bevrijding. Zicht op verwarring en beknelling vanuit je ego-patronen. Zelf de bevrijdende effecten ervaren van non-duaal bewustzijn op jezelf en je wereld(beeld). 
 3. Het proces van ontwaken. Ontwaken op het niveau van het denken, je hart en de buik. Werken met verstorende emoties. Elke zondag is er veel ruimte voor het delen van je proces, verdiepen en coaching. 
 4. Verlichting in je dagelijkse relaties. Relaties zijn het materiaal voor diepere bevrijding. Juist in onze relaties worden we getriggerd in kindstukken. Je kunt je relaties zien als materiaal voor zelfonderzoek. Waarin ben je nog niet vrij in jezelf? Vanuit deze visie zijn relaties bedoeld voor jouw spirituele groei. Om jezelf ten diepste te kennen en terug te keren naar je essentie als Liefde.
 5. Integratie in je dagelijks leven: leven vanuit je hart en stilte als je ZIJNS-grond.
  Een fundamentele verschuiving naar een onverwoestbare rust en vrede in jezelf en in je leven. 
 6. De training bevat een Stiltedag op zaterdag 15 juni 2024 bij Heerlijk Hemelum. De laatste dag is optioneel en niet bij de training inbegrepen.

THEMA'S JAARTRAINING

STILTE ZIJN

De verdiepingsgroep is gebaseerd op de volgende visie en inzichten: 

 • Ieder mens is een unieke uitdrukking van dit allesomvattende bewustzijn en we zijn een. Ten diepste is er alleen maar eenheid. 
 • Vanuit het denken nemen we de wereld waar vanuit afgescheidenheid (dualiteit). In de ontwikkeling van het ego zijn we het zicht op onze essentie kwijtgeraakt. We zijn afgescheiden geraakt van eenheid. We zijn geidentificeerd geraakt met onze rollen, met het denken, met ons lichaam, met ons zelfbeeld, met onze verhalen, met alles wat we ten diepste niet zijn. 
 • Onze essentie als eenheid en vrede is er altijd, het is hooguit bedekt. Je ware aard is heel en compleet. Het Zelf, je essentie is licht en stralend en vervuld van zichzelf. 
 • Ieder mens is op zoek naar zichzelf en naar eenheid. Ieder mens verlangt ernaar zichzelf te zijn.
 • De directe weg is de herkenning dat je niet hoeft te sleutelen aan jezelf: het ego of je zelfbeeld is onecht.
  Daarom gaat deze Verdiepingsgroep niet over therapie of zelfverbetering en hoef je niets te doen, behalve totaal beschikbaar te zijn. 
 • Geluk ligt niet buiten jezelf, maar in jezelf. Daarom maken we de reis naar binnen. 
 • Als we de reis naar binnen maken, herkennen we het altijd aanwezige gewaarzijn en onze oorsprong als bewustzijn. Leven vanuit dit gewaarzijn en de realisatie van het Zelf als je essentie is een bron van geluk.
 • Stilte ondersteunt deze herkenning. Het brengt je zelfinzicht, aanvaarding en mededogen. Stilte is de bron van alles en gaat aan alles vooraf. Het is een ander woord voor bewustzijn als de bron van alles en niets.

Ervaringsgericht, praktisch en toepasbaar in je dagelijkse leven

Deze jaartraining is sterk ervaringsgericht, waardoor theorie en inzicht in non-dualiteit veranderen in doorleefde ervaringen.  Zelfrealisatie en inzicht (vanuit boeken en wijsheidstradities) is prachtig, maar vraagt ook om belichaming (embodiment).

Het proces van ontwaken is een grote verschuiving in je referentiepunt en je bestaan en kan heel vervreemdend zijn. Dit proces geeft bevrijding, verlichting, maar is ook pijnlijk en intens, als een zuivering. De Verdiepingsgroep is een bedding en stimulans om dit proces te vertrouwen en je leven ten dienste te stellen aan het verlangen naar bevrijding. En dit ook toe te passen en te integreren in je dagelijkse leven. 

Voor deelname aan de jaargroep is geen voorafgaande training vereist, wel is een kennismakingsgesprek om verwachting en wensen af te stemmen en te kijken of het aanbod bij je aansluit. De Verdiepingsgroep bestaat uit maximaal 12 deelnemers, aarzel je nog? Laat het mij weten, dan neem ik contact met je op om te kijken of het wat voor je is.  

JE KUNT  AANVULLEND KIEZEN VOOR INDIVIDUELE BEGELEIDING BIJ JOUW PROCES.

Jaartraining Verdiepingsgroep 
 • Maandelijks online (10-12) of in Sneek (10-16 uur) 
 • Meditaties en begeleiding via de app
 • Toegang tot online programma 52-weken programma Wakker ZIJN
 • Boek Stilte ZIJN
 • Coaching bij jouw proces
 •  Achtergrondinformatie vanuit de yogaleer, Advaita Vedanta en Dzogchen (Zijnsorientatie). 
 • Stiltedagen

DATA
- zondag 26 november 2023 Stiltedag (de Hemrik)
- zondag 10 december 2023 (10-16 uur Sneek)
- zondag 7 januari 2024 (10-16 uur Sneek)
- zondag 4 februari 2024 (10-16 uur in Sneek)
- zondag 10 maart 2024 (10-16 uur in Sneek)
- zondag 7 april 2024 (10-16 uur in Sneek)
- zaterdag 15 juni 2024 Stiltedag Heerlijk Hemelum
- zondag 7 juli (online 10-12 uur)  
- zondag 1 september 2024 (online 10-12 uur)

De volgende Jaartraining start op zondag 3 november 2024. Op zondag 6 oktober is er een kennismakingsworkshop online of in Sneek. Heb je al intesse? Stuur me een mailtje (info@maaike-dijkstra.nl) dan houd ik je op de hoogte.

         Je bijdrage voor het gehele jaar: 

         

Betaling in termijnen: 

         

Mocht de bijdrage een drempel voor je zijn, neem dan contact met mij op.  

 900,- eenmalig

 300,- in 3 termijnen -> klik hier

Esther

Deelnemer verdiepingsgroep

In de verdiepingsgroep voel ik zoveel herkenning. Hoe jij steeds weer verwijst naar de mogelijkheid om vrij te zijn. De herkenning van die stilte en het altijd aanwezige bewustzijn. Dat helpt mij dat steeds te herinneren in het dagelijks leven. Mijn omgeving begrijpt niet zo goed wat ik meemaak, ik ben heel blij dat dit op mijn pad is gekomen. 

Sjoukje

Deelnemer verdiepingsgroep
De dag raakte me diep. Bij het uitzoomen voelde ik daadwerkelijk de blauwe lucht en een enorm gevoel van vrijheid, mijn grootste verlangen, overspoelde me. Dit proces is intens, maar ik merk dat het steeds meer opent en ik voel me bevrijdt van zwaarte. Het is vreugdevol! 

In mijn boek Stilte ZIJN beschrijf ik mijn eigen zoektocht naar bevrijding en het proces van ontwaken.  

uit: Stilte Z i j n