mindful werken

Werken vanuit veerkracht en omgaan met verandering

Hoe ga je gemakkelijker om met veranderingen? Hoe werkt dat in je brein? Hoe kun je omgaan met stress en weerstand? Hoe werk je effectief en met betere concentratie en focus? Hoe ontwikkel je mentale veerkracht en rust, ongeacht de omstandigheden?

Het programma Mindful Omgaan met Verandering is actueler dan ooit, nu ons leven ingrijpend is veranderd door de corona-crisis. De corona-crisis brengt voor velen, maar ook voor thuiswerkers nieuwe uitdagingen met zich mee:

 • Omgaan met verandering en onzekerheid
 • Online vergaderen, meer vermoeidheid door werken achter scherm
 • Minder beweging
 • Grenzen werk en prive vervagen
 • Zelf regie nemen in je werk, motivatie, opstarten
 • De neiging tot overpresteren en niet kunnen stoppen met werk
 • Minder waardering en erkenning, missen sociaal contact

Lees hier meer in de publicatie van Intermediar/Volkskrant over de uitdagingen van thuiswerken.

In sommige gevallen:

 • eenzaamheid en sociaal isolement
 • extra werkdruk
 • mentale uitputting, angst, stressklachten en slapeloosheid

Opbouw programma Mindful Omgaan met Verandering:

Centraal in het programma  staan de zeven basisprincipes uit de mindfulness. Je oefent dagelijks en heel praktisch met een nieuwe (innerlijke) houding passen in je werk: vertrouwen, (los)laten, aandacht, vriendelijk, open blik, nieuwsgierig, acceptatie en begrip. Je oefent deze principes te integreren in je dagelijks leven en zo word je efficiënter en energieker. De training leidt je door de volgende onderdelen:

Individueel coachingstraject

Een individueel coachingstraject bestaat uit 6 sessies plus een intake. Dit kan naar behoefte online of in mijn studio in IJlst. Aan de hand van het werkboek Omgaan met Verandering gaan we praktisch aan de slag en passen we de principes toe op jouw dagelijkse werk. Je ontvangt korte huiswerkopdrachten en oefenbestanden om thuis mee te oefenen. Daarnaast kijken we heel specifiek welke automatische patronen jouw onnodige stress geven en ga je oefenen met bewustzijn en nieuw gedrag.

Online programma voor kleine groepen

Een online programma voor groepen (teams of collega’s) bestaat uit 6 online sessies plus individuele begeleiding. In deze sessies gaan we ‘live’ oefenen met ontspaningstechnieken, ademoefening en reflectie op praktische cases uit het werk. De rest van de training bestaat uit korte huiswerkopdrachten. Deelnemers ontvangen het werkboek Mindful Omgaan met Verandering en oefenbestanden om thuis dagelijks te oefenen. Aanvullend is er een wekelijks individueel coachingsmoment van 30 minuten. Maximaal 6 deelnemers per traject.

Training Omgaan met Verandering online of op buitenlocatie

Deze training bestaat uit 4 dagdelen van 3 uur, plus korte huiswerkopdrachten. Deelnemers ontvangen het werkboek omgaan met verandering en oefenbestanden om thuis dagelijks te oefenen. Naast een theoretisch kader waarin kennis wordt gemaakt met de principes van mindfulness, is er een theoretisch kader, behandelen we cases uit de werkpraktijk en is er veel ruimte voor reflectie en oefenen. Maximale groepsgrootte is 12 deelnemers.

Opbouw programma mindful werken

Reacties uit de evaluatie deelnemers Provincie Friesland:

Top ontwikkelprogramma: de docent en het werkboek (incl. apps met geluidsbestanden) erg leerzaam en heel veel concrete tips.

Ontspannend, leerzaam, prettig, een rustpunt in de drukke week. Maaike bracht het op een duidelijke en prettige manier en loodste ons goed door de oefeningen.

Goede opbouw: uitleg / interactie deelnemers / filmpjes dat hielp me om actief mee te doen. 

Wat ik heb geleerd is dat ik vanuit ontspanning veel effectiever ben in mijn werk:

 • jezelf met mildheid waarnemen werkt ontspannen
 • Je omgeving met opmerkzaamheid waarnemen werkt ontspannen
 • Een korte ademhalingsoefening of meditatie werkt ontspannen en ook de loopmeditatie hielp me dagelijks weer fris en met focus aan het werk te gaan. 

Ik heb geleerd beter te structureren, mijn prioriteiten te stellen en daar echt ruimte voor te nemen. Zo kan ik mijn werk en prive bewuster indelen en behoud ik veel meer energie. 

Maaike is een heel ontspannen coach die alles goed kan overbrengen. Theorie en praktijkoefeningen kan ze ook goed in elkaar laten doorlopen.

Door haar eigen ervaringen te delen stelt ze zich kwetsbaar op waardoor ik mij veilig voelde in de training. Ik kon het ook heel praktisch toepassen door de coaching in de praktijk. 

Wil je mee doen of meer informatie? Vul het formulier hieronder in en ik neem zsm contact met je op.