Bewustzijn is geen doen

Ten diepste ben je bewustzijn. En daar hoef je niets voor te doen. Je komt ter wereld als puur open oorspronkelijk bewustzijn. Als het ego zich vormt, verdwijnt deze openheid, maar je kunt het je weer herinneren. Je hoeft niets te doen om te bestaan. Je diepste essentie, bewustzijn is er altijd. Het is onvoorwaardelijk.

Dat wat je ten diepste bent, stelt geen eisen. Het heeft niets nodig en je hoeft er niets voor te doen. Het kan tevoorschijn komen als het denken kalmeert. Als je bereid bent om te stoppen, te kijken en te onderzoeken.

 

 

In het alledaagse leven, leven we vanuit het ego en de controle. Onszelf als middelpunt van de wereld. Het ego heeft geen enkele invloed op het leven zelf,  maar verzint bij elke ervaring een verhaaltje. Het ego is de totale identificatie met gedachten en emoties. Het idee dat jij – om te bestaan – om er zijn, iets moet doen, iemand moet zijn en je leven moet besturen.

De belofte in onze samenleving is – als je veel doet – dan bereik je geluk. Terwijl het geluk op je ligt te wachten, in je diepere wezen. 

Dit klinkt allemaal tegenstrijdig. Er blijft natuurlijk wel handelen en alles wat je in het leven doet. Maar vanuit een natuurlijke intelligentie handel je: vanuit een wakkere houding reageer je vanuit een natuurlijke respons. 

Meditatie

In dit moment kun je direct de Stilte herkennen
Het is een kwestie van stoppen
Een kwestie van stoppen en jezelf wakker schudden

Een pauze tussen deze woorden en letters
Een pauze tussen diegene die ze leest en het lezen

Een pauze tussen een in- en uitademing
En je bent je bewust

Bewust van dit moment 
Bewust van dat je er bent

Je bent je bewust van de leegte 
en volheid van het Zijn. 

 

Je kunt regelmatig stoppen met ‘doen’ en kijken…

Dat brengt je direct bij ‘zijn’…