De bodyscan (32 min)

Hieronder kun je de Bodyscan beluisteren (32 min). Deze oefening helpt je om je aandacht naar je lichaam te brengen. In het hier-en-nu. Het helpt je om gevoeliger te worden voor de signalen van je lichaam. 

 

https://soundcloud.com/maaike-dijkstra-486850956/bodyscan?si=dc22f0808efa4206ba655bb863a8d11b&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

 

In de bodyscan oefen je om steeds opnieuw te kijken en te luisteren naar hoe het op dit moment met je lichaam is. Het doel van de bodyscan is niet om ergens te komen of iets te bereiken. Het gaat er simpelweg om, om te ontdekken hoe de aandacht werkt. Hoe je aandacht vervliegt en hoe je je hier bewust van kan zijn. Elk moment is weer anders. Je lichaam is ook elk moment weer anders. Het enige wat je doet, tijdens de oefening, is steeds je aandacht terugbrengen naar het nu en hoe het nu met dit deel van je lichaam is.

Om aandacht te hebben voor wat er speelt, heb je een open en milde houding nodig. De vraag is niet: doe ik het goed? De vraag is: hoe is het nu? En: hoe is het nu? En: hoe is het nu? Een vriendelijke, zorgzame belangstelling voor jezelf.

Ga prettig zitten of liggen. Neem voor een moment je lichaam waar met een milde open houding. Ga met je aandacht naar je linkervoet en je linkerteen. Blijf daar voor een moment met je aandacht. Neem waar. Volg de instructies van de begeleide meditatie.

Aandachtspunten:

– zorg voor de juiste omstandigheden – rust, stilte en prettig warm.

– oefen vaak en regelmatig: oefening baart kunst.- schrijf je bevindingen op in de ervaringenlijst. Dit kun je elke oefening herhalen en het zal steeds weer anders zijn. 

– verwacht niets bijzonders. Laat alle verwachtingen los. Laat jouw ervaring de ervaring zijn. Oordeel er niet over. Wat er ook gebeurt (je valt in slaap, verliest je concentratie, er ontstaat ongeduld, je gaat aan andere dingen denken, je richt je op het verkeerde lichaamsdeel of voelt helemaal niets). Het zijn allemaal ervaringen en waarnemingen in het moment. Wees je er gewoon van bewust, zonder het anders te willen.

Als je geest afdwaalt, merk dan gewoon de gedachten op (als voorbijgaande gebeurtenissen) en leid je aandacht weer vriendelijk terug naar de bodyscan. Laat begrippen als ‘succes’, ‘falen’ of ‘echt goed doen’ los. Het is geen wedstrijd. De enige discipline die wordt gevraagd, is dat je regelmatig en veelvuldig oefent, met een open en nieuwsgierige houding. Misschien merk je dat je zit te oordelen en veroordeel je jezelf daarvoor omdat je niet ‘mag’ oordelen. Merk op dat je aan het oordelen bent en keer terug naar het lichaamsdeel waar je nu de instructie voor hoort.