De krachtademhaling

Hieronder vind je de krachtademoefening. Deze ademhaling geeft je direct weer meer energie en innerlijke kracht. Meestal zijn we gehaast en gespannen. We ademen dan hoger in de longen. De krachtademhaling nodig je uit om de adem weer naar de buik te brengen. Hieronder lees je de verschillende stappen in de krachtademhaling.

 

Hoe doe je de krachtademhaling?

De krachtademhaling zorgt voor endorfines in je lichaam die rust en ontspanning stimuleren. Haal diep adem en stel je je longen voor als een cilinder waar frisse lucht in moet worden gepompt. Je haalt nu diep adem en en brengt de lucht naar de bodem van je longen. De bovenkant van de borst zet niet uit, de lucht beweegt naar beneden en een soepel middenrif maakt ruimte voor die lucht. Zo werkt de krachtademhaling. Ga voor de spiegel staan en probeer dieper te ademen zonder de schouders te bewegen. Als dat lukt probeer het dan zonder dat de borst zich uitzet. Plaats dan de handen op de heupen ter hoogte van de navel.              Haal nu adem en voel hoe de buik opzwelt onder de vingers en de duimen. Zorg ervoor dat de schouders niet bewegen. Wanneer het middenrif uitzet om ruimte te maken voor de longen, voel je ook de buik uitzetten. Nu adem je langzaam en gelijkmatig totdat de buik intrekt. Bij het uitademen trek je de buikspieren in, waardoor de borst omhoog komt. Blaas de adem hoorbaar uit via de mond. Blijf dit herhalen totdat er een schommelende beweging ontstaat. Oefen dan met deze spierbeweging, probeer de adem na het inademen niet in te houden, maar verbind de in- en uitademing met elkaar, zodat deze steeds vloeiender wordt.

In stappen:

  1. Adem in door de neus terwijl de buik omhoog komt
  2. Adem uit door de mond – hoorbaar – terwijl de buik inzakt
  3. Adem in door de neus terwijl de buik omhoog komt. Doe dit zonder inspanning; trek de schouders niet op en zet de borst niet uit.
  4. Adem uit door de mond – hoorbaar – terwijl de buik inzakt
  5. Adem in terwijl de buik omhoog komt. Houd de adem een seconde vast. Nu ‘dwing’ je de zuurstof naar de uiteinden van het lichaam: uw handen, voeten en topje van je hoofd. Voel hoe het bloed naar deze delen stroomt.
  6. Adem uit – hoorbaar – terwijl de buik inzakt.
  7. Herhaal dit een paar keer en maak de inademing en de uitademing zo soepel dat het een eindeloze instroom en uitstroom van lucht lijkt.
  8. Terwijl je inademt, voel je de spanning uit je lichaam in de vloer zakken. Naarmate de adem automatischer gaat, concentreer je je op de spanning die uit je lichaam stroomt. Via de voetzolen (als je staat) of via de rug en de benen in contact met de grond (als je ligt.

De krachtademhaling geeft energie en innerlijke kracht

Omdat je dieper in je lichaam ademt, ook richting je buik, krijgt je lichaam letterlijk meer adem. Adem staat gelijk aan levenskracht. Bovendien weet je inmiddels wat een diepere ademhaling met je hartslag en je gedachten doet. Je hart geeft een ‘sein veilig’ naar je brein als je dieper met je buik ademt. Zo krijg je weer meer rust in je hoofd, contact met je lichaam en meer innerlijke kracht.

Laat je me weten als je nog vragen hebt of hoe je het ervaart?