Alles is energie. Waar geef jij je aandacht aan?

De volgende oefening is bedoeld om je energiebalans in je dagelijks leven te onderzoeken. Hoe is jouw werkhouding? Zit je in de overlevingsstand ‘stug doorgaan’ of ben je ‘lekker aan de slag’?

Het kan heel goed zijn dat je werkhouding in de ene periode wat meer overhelt naar ‘lekker aan de slag’ en in de andere periode meer naar ‘stug doorgaan’. Maar wat bepaalt nou aan welke kant je terechtkomt?

Dat is afhankelijk van de balans tussen de aspecten van je werk die voor stress zorgen en de aspecten waarvan je energie krijgt.

Daartussen beschik jij over de ruimte om bewuste keuzes te maken door veerkracht en een open mind te ontwikkelen. Als je meer aandacht en gewaarzijn brengt in je werkzaamheden en het verzet wat er kan zijn, dan ontstaat er een innerlijke ruimte en minder energieverlies.

“Een energienemer is een activiteit die zich kenmerkt doordat je stemming naar beneden gaat of doordat je er vermoeid van raakt, spanning of een druk gevoel in je hoofd krijgt.”

 

“Een energiegever doet het omgekeerde: het is een activiteit die je in een goede stemming brengt, je ontspant of krijgt er energie van.”

 

Overigens hoeven energiegevers niet alleen plezierig te zijn; een activiteit kan ook energie geven als hij voldoening oplevert. Hij geeft je dan het gevoel dat je ergens voor zorgt, goed bezig bent en het leven in je eigen hand houdt.

Hier vind je het werkblad en de oefening: Energiegevers en energienemers