Hartcoherent ademen

Hieronder vind je de meditatie: de uitleg en de instructie. Het kost je maar 3 minuten maar kan je dag veranderen! Met deze ademhaling creëer je direct harmonie in lichaam en geest, wanneer je maar wilt.

Je kunt deze oefening ook via You Tube volgen: 

 

Hartcoherent ademen

Hartcoherent ademen geeft je lichaam in 3 minuten vitaliteit en harmonie. Je beïnvloedt je de tijd tussen je hartslagen, je hartvariabiliteit door middel van de gelijkmatige ademhaling. Dat kalmeert onmiddellijk je zenuwstelsel.  De inademing is verbonden met actie, de uitademing met rust.

Normaliter adem je zo’n  12 of 13 ademhalingen per minuut. Bij deze oefening breng je deze terug naar 6 of 7. Doordat je het aantal ademhalingen halveert gedurende 3 minuten breng je je lichaam en geest tot rust en naar de verstilling. Stel je maar voor dat je de golven van je hartritme (hartvariabiliteit) uitlijnt met de golven van je gedachten. Zo ontstaat meer coherentie in je systeem. De effecten zijn wetenschappelijk bewezen. 

Stel je voor: je gaat met een bootje de zee op

NB. Belangrijk aandachtspunt als je gaat oefenen. Bewuster gaan ademhalen kan eerst ook spanning kan geven. Je wordt je ineens bewust van hoe je ademt en soms krijg je het daar juist even benauwd van. Maar weet: oefening baart kunst. Het is als een bootje dat op zee gaat. Eerst ga je door de branding en kan het zijn dat je daardoor onrust ervaart. Daarna kom je al snel op kalme zee. De adem geeft je een zee van innerlijke ruimte. Wat er ook gebeurt om je heen. Geniet ervan!

“Hartcoherent ademen vermindert stress, verbetert je immuunsysteem en maakt je brein alerter en helder. Het helpt bij slapeloosheid, depressies en concentratieproblemen. De oefeningen grijpen diep in op het zenuwstelsel en reguleren je hormonen. Lichaam en geest komen tot rust. Onderzoek van GGZ (1998) wees uit dat dagelijkse oefening gedurende 30 dagen zorgde voor verlaging stresshormoon (cortisol) met 23%, DHEA (opbouwende hormoon) met 100% deed stijgen. Algemene verbeteringen: vermoeidheid, verminderde hartkloppingen, verbeterde vitaliteit en onderzoek bij duizenden managers: verbeterde emotiemanagement, productiviteit en communicatieve effectiviteit (Uit ggzgroep.nl/hartcoherentie-training).

Laat je me weten als je nog vragen hebt of hoe je het ervaart? 

Als je mij wilt volgen: abonneer je op de nieuwsbrief of meld je aan voor de https://www.facebook.com/groups/300691204514205

0 of 350