Je hart is een poort naar het Zelf

 
In het proces van het Zelf realiseren als je ware aard, ben je bereid steeds meer te openen. Je hart gaat open. Dat betekent dat er meer liefde in je leven komt. Liefde voor jezelf. Liefde voor anderen, Liefde voor de wereld, Liefde voor het leven. Je innerlijke referentiepunt verschuift naar je hart.
 
Het denken creëert altijd ‘twee’. Het denken kan eenheid niet zien. Het is ervoor gemaakt om de wereld herkenbaar en overzichtelijk te maken (goed- fout, mooi – lelijk, wij – zij etc). Het denken creëert ook een persoon, een ‘IK’. Vanaf dat moment ervaren we de wereld in afgescheidenheid. Ik – object, ik – verlangen, ik – de ander, ik – tijd, ik- mijn toekomst, ik – mijn verleden, ik mijn leven.
 
Dat wat jij ten diepste bent, stelt geen eisen. Het stelt geen voorwaarden. Dat wat je ten diepste bent heeft niets nodig en je hoeft er niets voor te doen. Het kan tevoorschijn komen als het denken kalmeert. Het is als een zacht fluisteren….iets in jou ‘weet’ wat liefdevol is. Iets in jou weet wat waarheid en zuiverheid is. Ieder mens weet dat. Het gaat hier om een aangeboren intelligentie die bewustzijn heet.
 
Je hart is een ingang naar je diepere essentie. Je hart is verbonden met heelheid, eenheid en intuïtie. Het spreekt tot je in een zacht fluisteren, een gevoel, een helder beeld. Het heeft niets te maken met denken, logica maar met innerlijke weten en Waarheid. Liefdeloosheid komt vanuit ideeën. Het denken creëert afgescheidenheid en en lijden. Als je hart open gaat, sluit je niets meer uit. We zijn kwetsbaar en daarom sluiten we ons hart vaak af.
 

Alleen met je hart kun je helder zien

Vanuit je hart weet je dat alles er mag zijn. Het brengt je bij het voelen, toelaten en aanvaarden. Het is verbonden met eenheid, wijsheid en stilte.
 
 

 

In zelfonderzoek kun je kijken waar je je zelf afwijst en spanning creëert.

Je kunt kijken waarin liefdeloosheid ontstaat. Kies je voor hard of hart?

 

Meditaties

Meditatie: Verbinding met je hart – 20 min

Meditatie Hartcoherent ademen voor harmonie in lichaam en geest – 3 min