Dat wat je ten diepste bent is altijd vrij

Bewustzijn is altijd hier. Alles, maar dan ook werkelijk alles, vindt plaats in dit bewustzijn. Het omvat je. Het omarmt je en verlaat je nooit en te nimmer. Het is dat wat nooit geboren wordt en nooit sterft en altijd onaangetast blijft. Het is je ware aard en je bent eruit geweven. Het is je diepste essentie en het is altijd vrij. Elke cel in je lichaam is verbonden met deze grote intelligentie die bewustzijn heet.

Jouw aanwezigheid waarin leven zich wil uitdrukken, maken het mogelijk dat je deze woorden en dit papier tot je neemt. Zonder jouw wakkere aandacht bestaan deze woorden niet. Dan zijn ze dood en niet levend. Jouw aanwezigheid en waarneming maken ze levend en geven ze vorm en (subjectieve) betekenis. Dit altijd aanwezige bewustzijn noemen we Stilte of Waarheid. Het is de heldere liefdevolle realiteit, die we als mens zelden waarnemen. Onze aandacht is doorgaans gericht op al onze rollen en identificaties. De IK-persona die het leven moet besturen en bij de toekomst of het verleden. De realiteit is dat je vrij bent.

 

Verbinding met het Zelf

Verbinding met het Zelf is je innerlijke referentiepunt verplaatsen van die IK-persona naar zijn. Dat begint met je aandacht in het moment te brengen. En niets meer vast te grijpen, als het gaat om ideeën en identificaties. Dan kun je voelen dat je aanwezig bent. Een gevoel van ‘ik ben’.

Je innerlijke referentiepunt laten rusten bij bewustzijn. Je kunt onderzoeken wat of wie je bent, voordat je je identificeert met een rol of identiteit. Bijvoorbeeld: ik ben een vrouw van 48 jaar, moeder van vier kinderen, yogadocent, coach etcetera etcetera. Je kunt je aandacht naar binnen brengen en blijven zitten met de de vraag ‘wie ben ik?’. Het gaat er niet om om mentaal een antwoord te geven op deze vraag. Waar het om gaat is dat je door deze vraag herhaaldelijk te stellen, je bewust kan worden van bewustzijn.

Er is iets wat voelbaar aanwezig is en alles registreert. Wat is het dat alles laat bewegen, laat leven. Kijk maar naar de natuur. Er is iets wat altijd mee kijkt, aanwezig is. Iets is zich bewust van zichzelf. Kun je dat bevestigen? Het Zelf kennen als je ware aard is de hoogste vorm van vrijheid.

 

Vragen voor zelfonderzoek:

  1. Wat is het, wat hier altijd is, wat zich bewust is ? Het registreert alles, het sluit niets uit, het stelt geen eisen aan je en is onvoorwaardelijk hier.
  2. Welke ego-reacties zijn voor jou heel bekend en verhinderen jou om als liefde en in vrede te leven?
  3. Kijk voorbij aan al je rollen en identificaties en voor elk idee. Wat als je elk idee weghaalt, wat blijft er over als je niemand meer bent en niets meer weet?
  4. Wat is onvoorwaardelijke liefdevol aanwezig?
  5. Mediteer dagelijks op de vraag: Wie ben ik?

 

Wil jij dieper kijken en herken je bovenstaande? Dan is de Verdiepingsgroep misschien iets voor jou.
Je bent dan samen met gelijkgestemden en zelfonderzoek staat centraal.
Je bouwt zo langere momenten van stilte in, in je dagelijks leven.