10 tips – aandacht voor bewustzijn

10 tips – aandacht voor bewustzijn

 

Geef aandacht aan bewustzijn

1.Bewustzijn is er altijd. Onze aandacht rust er echter niet vaak. Check nu eens: wat is zich nu bewust van dit moment. Wat is zich nu bewust van de woorden die je nu leest? Wat is zich nu bewust van je lichaam? Wat is het?

 

2. Neem een geluid (telefoon, vogel, trein, gelach, auto, de wind etc) bewust in je op. Luister naar de toon, volume, melodie. Luister echt, aanwezig en wakker.

 

3. Wees aandachtig als je iets gaat eten of drinken. Kijk naar je eten en besef wat ervoor nodig was om het voedsel op je bord te krijgen. Kun je de zon, de regen, de boer en de tractor voor je zien? Eet met aandacht en realiseer je dat je vooral eet om gezond te blijven. Ruik, proef, kauw het en slik het door.

 

4. Gronden kan altijd en overal. Je kunt nu de aandacht brengen bij je grondbesef. Voel de grond onder je voeten en de zwaarte van je lichaam in contact met de grond. Neem even de tijd om op je houding te letten. Voel onder het lopen de lucht langs je gezicht, je armen en benen strijken.

 

5. Stop met wat je aan het doen bent. Doe een stapje terug en kijk. Je aandacht is nu niet op 1 ding, maar open en ruim. Je kijkt als het ware van de achtergrond door je ogen. Wat zie je? Wat is het wat alles direct waarneemt en moeiteloos registreert? Geef geen antwoord op de vraag, maar wees je bewust van dit directe gewaarzijn.

 

6. Richt je aandacht op je ademhaling. Adem in vijf seconden in en daarna weer in vijf seconden uit en doe dit twee minuten (of langer als je wilt). Je kunt je handen op je buik plaatsen.

 

7. Richt je aandacht op de ruimte tussen gedachten. Wat is het wat gedachten waarneemt? Pauzeer en kijk naar de ruimte tussen gedachten. Kun je je voorstellen dat je 1 tot 5 seconden zonder gedachten bent? Lukt het nog niet? Doe dan net alsof. Een tot 5 seconden pauze en je valt samen met gewaarzijn.

 

8. Herhaal gedurende dag in jezelf: ik ben hier. Kijk om je heen en haal bewust adem.

 

9. Blijf je regelmatig richten op het besef ‘Ik ben’. Laat alles wat na ‘Ik ben’ komt voor wat het is. Elk label – elk idee – elk concept (bijvoorbeeld ik ben moe…, ik moet…ik wil niet…) Geef het geen betekenis en aandacht. Houd het niet vast. Je bent hier. En dat is genoeg.

 

10.Hang briefjes op: Ik ben bewustzijn. Dit helpt je herinneren aan wat je werkelijk bent.

Maaike Dijkstra


Maaike Dijkstra (1973) is een auteur van het boek Stilte ZIJN (Samsara 2021) en bewustzijnscoach met een focus zelfrealisatie en innerlijke rust. Haar missie is om rust en bewustzijn te brengen. Ze deelt haar inzichten en ervaringen op social media en in haar blogs waar ze onderwerpen verkent als zelfrealisatie, non-dualiteit en het vinden van innerlijke rust. 

Naast haar werk als coach en schrijver, heeft Maaike ook ervaring in teamcoaching, waarbij ze teams helpt te groeien in leiderschap en vitaliteit. Je bent welkom in haar coachingstudio in IJlst, bij een  yogales in Sneek of een stilte-ontmoeting online van de Verdiepingsgroep. Ook organiseert ze retreats en stiltedagen in Friesland en op Vlieland. Maaike is moeder van vier kinderen, woonachtig in IJlst en regelmatig te vinden in het Friese buitenwater.