Yin yoga in Sneek – yin geeft vitaliteit en mentale rust

Yin yoga in Sneek – yin geeft vitaliteit en mentale rust

Yin yoga brengt je weer in balans. Yin yoga geeft vitaliteit, een diepe verbinding met de rust in jezelf en mentale veerkracht. Yin yoga heeft niet alleen een lichamelijk effect, maar ook een mentaal effect en energetisch effect. Allereerst werkt de yin yoga op je lichaam, namelijk op het bindweefsel rondom de spieren en de botten.

Het bindweefsel wordt op rek gebracht omdat je wat langer in de houding blijft. Je ervaart daardoor meer ruimte in je lichaam. Yin yoga zorgt ervoor dat je houding verbetert en dat je bewuster wordt van je lichaam. Naarmate we ouder worden, krimpen we en lopen we steeds meer voorovergebogen. De meeste mensen hebben als ze ouder worden ook gewrichtsklachten. Hoe zit dat precies? Yin heeft effect op het fascia, het bindweefsel dat we op rek brengen. Wat is dat precies en wat heb je daar aan?

1. Lichamelijk effect van yin

Fascia is het weefsel dat alle spieren en organen omhult en alles in het lichaam met elkaar verbindt. Het omhult onze hersenen, ons ruggenmerg, onze organen en onze spieren. Fascie is rijk aan zenuwweefsel, bloedvaten en lymfvaten. Maar ook ons meridianen stelsel is gelegen in de fascia. Dit zijn de redenen dat het zo’n belangrijke rol speelt. De fascia heeft letterlijk contact met elk ander systeem van het lichaam. We noemen het ook wel “het verbindende weefsel”. Het is net zo belangrijk of misschien zelfs belangrijker dan andere lichaamssystemen. Het hebben van soepel, “sappig” fascia is van vitaal belang voor de algehele gezondheid en welzijn. Met gezonde fascia zien we er beter uit, voelen wij ons beter en functioneren wij beter.

De diverse structuren bindweefsel zijn:

  • Ligamenten: verbinden botten met elkaar
  • Pezen: verbinden spieren en botten met elkaar
  • Kraakbeen
  • Bot
  • Bloed
  • Meniges: bindweefselvliezen om de hersenen en het ruggemerg
  • Fascie: vliezen rond organen en spieren. Op microscopisch niveau omhult. Fascie zelfs iedere cel van het lichaam.

Blokkades in de fascia kan bewegingsbeperkingen veroorzaken. Zo’n beperking in het fascia ontstaat o.a. door dehydratie, fysieke oorzaken (b.v. trauma, verkeerde belasting, operaties e.d.) door chemische oorzaken (b.v. voedingsstoornissen, hormonale invloeden e.d.). Maar ook onverwerkte emoties, overtuigingen en gewoonten kunnen zich vastzetten binnen de fascia. Het weefsel verdikt zich daar, waardoor de elasticiteit vermindert en tenslotte verloren gaat. De fascie vormt dan als het ware een harnas om de spier, organen en de meridianen waardoor deze niet meer vrij kunnen bewegen en de energie zal stagneren. Het kan letterlijk niet meer stromen.

Het kan zelf zo zijn dat op het omliggende weefsel zoveel trekkracht wordt uitgeoefend dat je je niet meer kan ontspannen, of veel pijn ervaart of bijvoorbeeld een gedeelte zelfs van de oorspronkelijke plaats wordt getrokken. Conclusie: Beperkingen in de fascia kunnen veel stijfheid-, pijn en gezondheidsklachten geven. Je letterlijk het gevoel van krapte geven.

Naarmate we ouder worden verandert de structuur van ons bindweefsel. We drogen langzaam uit. Een baby bestaat uit ongeveer 90% water terwijl een gemiddeld volwassen persoon uit nog maar 60% water bestaat. En dit uitdrogen gaat door naar- mate we ouder worden. Dus je zou kunnen stellen dat het proces van ouder worden een proces van dehydratie is.

Zo gaande weg de jaren begint het bindweefsel te verharden/verstijven. Velen herkennen dit omdat je rond je 40e meer stijfheid ervaart of bijvoorbeeld moeilijker kan lezen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat het bindweefsel in de oogbol langzaam uitdroogt en aan flexibiliteit verliest. Hierdoor verliezen de ogen stukje bij beetje hun functie. We krijgen rimpels, onze huid verliest hydratie. Naast het drinken van water is er een ding cruciaal om bindweefsel te hydrateren:

  • beweging: beweging zorgt voor transport van water naar je bindweefsel systeem.

  • variatie in beweging:  variatie in beweging transporteert water naar verschillende plekken in je lichaam.

  • rust: in de rustmomenten hydrateert het fascia zich.

Met de yin-houdingen kom je op allerlei plekken in de lichaam waar je normaal niet komt. Wanneer bij Yin yoga compressie (druk) of tension (rek) op het bindweefsel en daarmee ook de gewrichten wordt uitgeoefend stimuleert dit tevens de meridianen.

Yin Yoga houdingen stimuleren ons lichaam om meer levensenergie naar die delen van het lichaam toe te sturen waar de druk of rek op wordt uitgeoefend. Deze toename van energie stimuleert de cellen van het bindweefsel (de fibroblasten) om meer hyaluronzuur aan te maken. Hyaluronzuur trekt minimaal 1000 maal zijn eigen volume in water aan. Zo worden bindweefsel en gewrichten letterlijk meer gehydrateerd dus soepeler, flexibeler, sterker dus vitaler.

2. Mentaal effect: balans en veerkracht

De yin houdingen hebben ook mentaal effect. Yin reduceert je stress hormonen. Je cortisolspiegel (stresshormoon) daalt. Yin heeft effect op je zenuwstelsel en brengt je in de rust. We kunnen ons zenuwstelsel vergelijken met een auto, als je constant het gaspedaal indrukt, staat je lichaam voordurend in de actie/flight or fight stand. Yin helpt je te ontspannen en activeert het para-sympatische deel van ons zenuwstelsel: De parasympaticus is de tegenhanger van de sympaticus en is verantwoordelijk voor herstel, reparatie, opbouw en rust. Het scheidt een andere neurotransmitter af, acetylcholine die hoort bij de toestand van ontspanning en rust. Het zorgt ervoor dat het hart vertraagt na inspanning. De ‘rempedaal’ wordt ingedrukt wanneer het lichaam zich moet voorbereiden op rust en ontspanning.

Hierdoor ontstaat er weer helderheid, krijg je inzichten en bewustwording wat er zich afspeelt in lichaam en geest. De mogelijkheid om te kijken, gewaarzijn. Door te oefenen met het zitten in weerstand, leer je ook in het dagelijks leven veerkrachtiger om te gaan met stress.

3. Energetisch effect van yin yoga

Fascia wordt ook wel connective tissue  genoemd. Het is het verbindende, communicerende weefsel in je lichaam. Je lichaam bestaat niet alleen uit botten en spieren, maar ook uit een subtieler, energetisch lichaam. De energiebanen kun  je zien als een netwerk van rivieren en verbindingen, energiebanen: de meridianen die weer invloed hebben op de werking van je organen en immuunsysteem.

Vanuit de Chinese geneeskunst wordt het lichaam gezien als een fijnmazig energetisch systeem waarin disbalans kan ontstaan door bijvoorbeeld stress of hevige emoties. Yin yoga verhelpt energetische disbalans en emotionele blokkades waardoor de levensenergie in je lichaam weer optimaal kan gaan stromen. Als je langer yin doet, kun je deze levensenergie ook echt gaan voelen en ervaren in je lichaam. Yin yoga is daarin een reis naar het subtieler voelen in je lichaam en het is een reis terug naar jezelf. Een reis die nooit ophoudt. Dit is iets wat je alleen maar zelf kunt ervaren.

Wie weet heeft dit artikel je nieuwsgierigheid gewekt. Je bent welkom in het Body & Mind Center Sneek voor een proefles yin yoga. Meer info: info@maaike-dijkstra.nl

Woon je niet in de buurt van Sneek?
Je kunt wekelijks de les op woensdagavond 20.30 uur volgen via Zoom, gewoon vanuit je huiskamer. Een losse les is 14,-

 

Maaike Dijkstra


Maaike Dijkstra (1973) is een auteur van het boek Stilte ZIJN (Samsara 2021) en bewustzijnscoach met een focus zelfrealisatie en innerlijke rust. Haar missie is om rust en bewustzijn te brengen. Ze deelt haar inzichten en ervaringen op social media en in haar blogs waar ze onderwerpen verkent als zelfrealisatie, non-dualiteit en het vinden van innerlijke rust. 

Naast haar werk als coach en schrijver, heeft Maaike ook ervaring in teamcoaching, waarbij ze teams helpt te groeien in leiderschap en vitaliteit. Je bent welkom in haar coachingstudio in IJlst, bij een  yogales in Sneek of een stilte-ontmoeting online van de Verdiepingsgroep. Ook organiseert ze retreats en stiltedagen in Friesland en op Vlieland. Maaike is moeder van vier kinderen, woonachtig in IJlst en regelmatig te vinden in het Friese buitenwater.