Hartcoherent ademen geeft je rust in 3 minuten

 

Hartcoherent ademen is een bijzondere ademtechniek. Er is steeds meer bekend over de invloed van de ademhaling op ons brein. Met hartcoherent ademen kun je direct zorgen voor harmonie in je lichaam, rust in je hoofd, helderheid. Bovendien geef je je lichaam vitaliteit.

Hartcoherent ademen: hoe werkt dat? De ademhaling is voor ons zo vanzelfsprekend, dat we er niet vaak bij stil staan. Toch beschik je met de beheersing van je ademhaling over een ongekende kracht om kalm en helder te blijven, wat er ook gebeurt om je heen. Met deze meditatie en ademhalingstechniek verminder je stress en zorg je direct voor harmonie in je lichaam. Je reguleert je hartslag door gedurende drie-minuten de ademhaling te vertragen. Misschien heb je wel eens gehoord van hartvariabiliteit: de tijd tussen je hartslagen. Deze kun je beïnvloeden door je ademhaling. Omdat je hartslag kalmeert en rustiger wordt, kalmeren ook je gedachten. Je brein krijgt een seintje vanuit het hart ‘je bent veilig’. Normaliter ademen we 12 tot 13 ademhalingen per minuut.

  • Met hartcoherent ademen halveer je het aantal ademhalingen per minuut naar 6-7.
  • Hartcoherent ademen kalmeert je zenuwstelsel en je gedachten. Bovendien geef je je lichaam energie en vitaliteit. Deze ademhaling zorgt ervoor dat je stresshormonenen dalen. Als je deze ademhaling dagelijks doet, versterk je ook je immuunsysteem en zul je minder snel ziek zijn!
  • Het kost je maar 3 minuten maar kan je dag veranderen! Met deze ademhaling creeer je direct harmonie in lichaam en geest, wanneer je maar wilt.

 

Je hart geeft een seintje naar je brein

Hartcoherent ademen betekent dat je via een regelmatige in- en uitademing je hartvariabiliteit beïnvloedt: de tijd tussen de hartslagen. Hierdoor stuurt je hart een seintje naar je brein ‘je bent veilig’ en ontspant je zenuwstelsel. Hartcoherent ademen creëert coherentie tussen je gedachtengolven en hartritmegolven. Hartcoherent ademen geeft je fysieke en mentale vitaliteit en heeft een positieve invloed op je gezondheid. De effecten zijn wetenschappelijk bewezen.

Hartcoherent ademen vermindert stress, verbetert je immuunsysteem en maakt je brein alerter en helder. Het helpt bij slapeloosheid, depressies en concentratieproblemen. De oefeningen grijpen diep in op het zenuwstelsel en reguleren je hormonen. Lichaam en geest komen tot rust. Onderzoek van GGZ (1998) wees uit dat dagelijkse oefening gedurende 30 dagen zorgde voor verlaging stresshormoon (cortisol) met 23%, DHEA (opbouwende hormoon) met 100% deed stijgen. Algemene verbeteringen: vermoeidheid, verminderde hartkloppingen, verbeterde vitaliteit en onderzoek bij duizenden managers: verbeterde emotiemanagement, productiviteit en communicatieve effectiviteit (Uit ggzgroep.nl/hartcoherentie-training).

Enkele tips:

  • Je telt de ademhaling in jouw eigen tempo. Vier tellen in, 2 tellen pauze, vier tellen uit, 2 tellen pauze.
  • Je kunt hierbij het geluidsbestand gebruiken. Belangrijk is je eigen tempo te volgen.
  • Er zijn apps, waarbij je kijkt naar een golf. Een voorbeeld is de app Respiroguide. Het kan ook fijn zijn je ogen te sluiten, zodat je bewust kunt voelen wat je aan het doen bent.
  • Aandacht voor de adem kan soms onrust geven. Omdat je ademhaling normaliter zo vanzelfsprekend is, kan het ongemakkelijk aanvoelen als je de adem probeert te sturen.
  • Zoek en vertrouw op je eigen ademtempo, waar jij je prettig bij voelt. Oefen in kleine stapjes.

Ervaar je onrust? Blijf je gevoel en fysieke reactie rustig observeren. Vergelijk het maar met de branding van de zee. Je gaat door de branding en de onrust en als je rustig aanwezig blijft, kom je daarna bij de kalmere zee.

Veel ademplezier!

Maaike Dijkstra


Maaike Dijkstra (1973) is een auteur van het boek Stilte ZIJN (Samsara 2021) en bewustzijnscoach met een focus zelfrealisatie en innerlijke rust. Haar missie is om rust en bewustzijn te brengen. Ze deelt haar inzichten en ervaringen op social media en in haar blogs waar ze onderwerpen verkent als zelfrealisatie, non-dualiteit en het vinden van innerlijke rust. 

Naast haar werk als coach en schrijver, heeft Maaike ook ervaring in teamcoaching, waarbij ze teams helpt te groeien in leiderschap en vitaliteit. Je bent welkom in haar coachingstudio in IJlst, bij een  yogales in Sneek of een stilte-ontmoeting online van de Verdiepingsgroep. Ook organiseert ze retreats en stiltedagen in Friesland en op Vlieland. Maaike is moeder van vier kinderen, woonachtig in IJlst en regelmatig te vinden in het Friese buitenwater.