Verhaal: wat is geluk?

Verhaal: wat is geluk?

Verhaal: wat is geluk?

Er was eens een arme, oude man, wiens bezit een schitterend paard was. Al jarenlang hadden de mensen uit zijn dorp tegen hem gezegd het paard te verkopen omdat het een hoop geld zou opbrengen en hij verder geen cent had om uit te geven. Maar de oude man weigerde dat te doen. “Het paard is een deel van mijn familie en je familie verkoop je niet”, was steevast het antwoord.

Op een nacht verdween het paard uit zijn stal en zeiden de mensen: ‘Zie je nou wel, dan had je maar niet zo dom moeten zijn en het dier moeten verkopen. Nou heb je helemaal niets meer. Een groter ongeluk had je niet kunnen overkomen.” Maar de oude man zei: ‘Wie weet of het een geluk of een ongeluk is? Wie kan verder zien dan zijn  neus lang is?”

Een aantal weken later, kwam het paard op een nacht met twaalf, andere wilde paarden terug naar zijn stal. Blijkbaar was hij losgebroken om zijn soortgenoten te zoeken en had het uiteindelijk de weg naar de stal teruggevonden. De mensen uit het dorp zeiden tegen de oude man: “Je had volkomen gelijk. Het was helemaal geen ongeluk, maar juist geluk dat het dier ervan door ging, want nu ben je een vermogend man. Maar de oude man antwoordde: “Wie weet of het een geluk of een ongeluk is. Het enige dat ik weet is dat het dier met twaalf paarden is teruggekomen. Maar of het een geluk of een ongeluk is…?”

In de volgende dagen en weken probeerden de zoon van de oude man de wilde paarden te temmen en viel daarbij van een woeste hengst. Beide benen werden verbrijzeld. De mensen uit het dorp zeiden tegen de oude man: “Zo’n geluk was het nou ook weer niet dat je paard met die andere paarden is teruggekomen. Je had helemaal gelijk, want nu is je zoon invalide en een groter ongeluk kon je niet overkomen”. De oude man verzuchtte: “Wanneer houden jullie eindelijk eens op met te doen alsof je vandaag weet hoe het morgen zal zijn? Het enige wat ik weet is dat mij vandaag een ongeluk is overkomen. Meer weet ik niet”.

Een paar maanden later brak er oorlog uit in het land en alle gezonde mannen van het dorp moesten in het leger dienen en werden naar het front gestuurd. En wat zeiden de mensen als ze de oude man tegenkwamen?

Bewustzijnscoaching en zelfrealisatie gaat over leven in het moment. Zonder verhaal te kunnen zijn. Het leven precies zo ontmoeten zoals het is. Die innerlijke vrijheid geeft geluk.

Maaike Dijkstra


Maaike Dijkstra (1973) is een auteur van het boek Stilte ZIJN (Samsara 2021) en bewustzijnscoach met een focus zelfrealisatie en innerlijke rust. Haar missie is om rust en bewustzijn te brengen. Ze deelt haar inzichten en ervaringen op social media en in haar blogs waar ze onderwerpen verkent als zelfrealisatie, non-dualiteit en het vinden van innerlijke rust. 

Naast haar werk als coach en schrijver, heeft Maaike ook ervaring in teamcoaching, waarbij ze teams helpt te groeien in leiderschap en vitaliteit. Je bent welkom in haar coachingstudio in IJlst, bij een  yogales in Sneek of een stilte-ontmoeting online van de Verdiepingsgroep. Ook organiseert ze retreats en stiltedagen in Friesland en op Vlieland. Maaike is moeder van vier kinderen, woonachtig in IJlst en regelmatig te vinden in het Friese buitenwater.