februari 6

0 comments

Rust in je hoofd? Kies voor de kracht van stilte

By Maaike Dijkstra

februari 6, 2021

bewustzijn, bewustzijnscoaching, eenheid, eenhied, innerlijke rust, mindfulness, retreat, rust, rust in je hoofd, spiritualiteit, stiltedag, zelfrealisatie

Rust in je hoofd? Kies voor de kracht van stilte.

Waarom kan de Stilte je helpen om te komen tot helderheid?

The body benefits from movement, and the mind benefits from stillness

Door te stoppen en de stilte te zoeken in jezelf, wordt je bewust. Stilte is essentieel. We hebben stilte nodig om contact te houden met ons innerlijk kompas. Als we vaker bewust stoppen met hollen en rennen en even stilstaan kun je leren naar binnen keren en bewuster en liefdevoller worden, minder in de ban van persoonlijke verhalen en het denken.

Neem deze tijd voor jezelf en breng je lichaam, gevoelens en waarneming tot rust. Zo geef je vreugde en lichtheid een kans. Deze vreugde kan pas zichtbaar worden als het denken kalmeert. Het denken voedt zich met prikkels en brengt je aandacht buiten het Zelf. De ene gedachte volgt razendsnel op de andere gedachte en gedachten zijn heel associatief. Het grootste deel van ons denken en onze gedachtenwereld gaat naar de toekomst of naar het verleden en zorgt voor identificaties met een realiteit die niet Nu is. We kennen allemaal de stilte als de ervaring van diepe ontspanning in het lichaam. Of de verstilling in je denken, als je gedachten kalmeren. Of de kalme stilte van je hart als een serene, vrede in jezelf als je liefde voelt.

Als je niet praat, voed je minder het gedachtenverhaal, dit geeft al meer innerlijke ruimte.

Daarna ontstaat er de diepere stilte van het niet-denken. Er is een nog diepere verbinding en vrijheid die ontstaat als je langere tijd stil bent. Deze zelfgekozen stilte is niet een onderdrukkende stilte, maar een ruimte waarin alles wordt gezien en waargenomen.

Als je daarbij in een groep bent en samen stil kunt zitten, dan ontstaat er een collectieve stilte die heel energiek en krachtig kan zijn. Tich Tath Nahn noemt dit de ‘daverende stilte’. Het is een intense, voedende, energieke stilte. Samen stil zijn in een groep brengt een verbinding en eenheid tot stand, een verbinding met vrede en een diep luisteren in jezelf, zonder dat je iets hoeft. Het is een veld van aandacht van meerdere mensen, wat zorgt voor deze verdieping. Het lijkt alsof alles levendiger wordt.

In de Stilte kun je dieper naar binnen keren met je aandacht en contact maken met oorspronkelijk bewustzijn.  Dit is de eerste stap die we bijvoorbeeld ook beoefenen in mindfulness. Het denken leren doorzien en de aandacht brengen naar aanwezig zijn in dit moment. Een vriendelijke aanwezigheid die beschikbaar is en ziet dat elke sensatie tijdelijk is. Deze eerste stap van inquiry is het voeren van een innerlijke dialoog met het denken en de stilte helpt daarbij.

Voor werkelijke vrijheid en zelfrealisatie is het echter niet zo dat je even een oefening uitvoert: ik mediteer en ik word kalmer en misschien ontstaat er iets meer verbinding met mijn hart. Het is het diep naar binnen kijken en je ware aard onderzoeken en leren kennen. Dat begint als we onze meest fundamentele ideeen gaan afpellen. En onze meest fundamentele ideeen gaan altijd over het leven en onszelf.

Wat als je al die ideeen los laat? Je idee over hoe je moet zijn, hoe je leven moet zijn, je werk, je partner, maar ook en vooral je idee over wie jij bent. Wat als je even niets meer weet, niemand meer bent? Wat als je zonder verhaal kunt zijn? Sommige ideeen geven worsteling in je leven en daarmee vecht je tegen de realiteit. Je creeert een denkbeeldig ik-persoon die de hoofpersoon is en het leven moet besturen.

In de stilte ontstaat ook onrust, ideeen en gedachten zorgen voor een emotionele reactie. Deze emotionele kracht kan soms groots en overweldigend zijn, maar altijd tijdelijk van aard. In het dieper kijken en onderzoek kan daaronder een laag worden ervaren waar alles volmaakt aanwezig is. Waar diepe overgave is en er kan een stille vreugde in die aanwezigheid en puurheid van zijn. Een vreugde van niets hoeven, niets willen en niets hoeven (be)grijpen. In dat zien kan er een innerlijke ruimte ontstaan in jezelf, een opening waar het licht is, opgeruimd en moeiteloos, want dat is je ware aard. Het mooi is dat er een verlangen kan zijn naar dat oorspronkelijke in jezelf. Het verlangen voelt wellicht niet altijd  prettig maar het komt voort uit dit proces van ontwaken en wakker worden en komt voort uit oorspronkelijk bewustzijn dat groter wordt in jou.

In Zen is er een gezegde: het verlangen naar verlichting is het verschijnen van verlichting in je bewustzijn. In het verlangen naar verlichting lijkt het alsof het er nog niet is, maar het is juist het bewijs van het oorspronkelijke licht in jou dat zich wil tonen. Het roept je terug te keren naar dat wat wezenlijk is . Het roept je naar de Stilte voorbij je gedachten, identicaties en al je ideeen. Het roept je terug naar het hart van je bestaan en je ware aard te leren kennen als bewustzijn en vreugde.

Wil je rust ervaren in jezelf ? Je bent welkom in mijn studio in IJlst voor een coachingsessie
Wil je een keer ervaren wat een hele dag stil zijn met je doet? Welkom op een Stiltedag
Gedurende de lock-down bied ik op zondag wekelijks een online stiltemeditatie van 10-11 uur meer info info@maaike-dijkstra.nl