Je essentie als stilte herkennen

Je essentie als stilte herkennen

Ik ben een groot fan van de schrijver en leraar Adyashanti. Niemand kan zo mooi en treffend schrijven over dat wat onnoembaar is. Hij inspireerde mij bij het schrijven van mijn boek. In zijn boek Dansende Leegte (2006) beschrijft hij het proces van ontwaken op het niveau van het hoofd, het hart en de buik. Graag deel ik het fragment over Stilte zijn.

Echte Stilte heeft alles te maken met de staat van ons bewustzijn. Ik denk dat we het allemaal wel kennen, wat ik een gemaakte stilte noem, wat een soort van doodse stilte is. Als je in meditatiegroepen hebt verkeerd, heb  je zo’n gemaakte stilte waarschijnlijk wel ervaren. Het is een gemaakte stilte, die voortkomt uit het manipuleren van de geest. Ze is gemaakt en beheerst. 

Maar hier wil ik het niet met je over hebben. Ik wil het graag met je hebben over je ware aard. Over je natuurlijke zijn. Je natuurlijke aard als stilte en bewustzijn. Wanneer jij je naar je ware aard laat teruggaan, wil je niet dat er iets speciaals gebeurt in de stilte. 

Vaak zitten mensen, als ze kalm zijn, erop te wachten dat er iets gebeurt, en dat houdt je juist aan de rand, dat is pootje baden in plaats van je laten gaan. Als je er niet op zit te wachten dat er iets gebeurt,  vindt er een natuurlijk verzinken plaats. Het is heel kalm en dan – alleen dan – ga je aanwezigheid ervaren. 

Er is een voelbare aanwezigheid in deze kalmte. Het is geen doodse rust, het is iets heel levendigs. Het is een aanwezigheid in en buiten je lichaam. Alles is ervan doordrongen. 

De echte kalmte is helderheid. Je voelt je helder. Er is een zekere wakkerheid, een diep gevoel dat je leeft.  Je laat alles tot je komen, ook je ware aard. 

De enige manier om in stilte te komen, is op haar voorwaarden. Je kunt er niet komen met iets. Alleen met niets. Je kunt niet iemand zijn, alleen niemand. Zodra je iets van de stilte wilt, wordt je er weer uitgezet. 

Stilte openbaart zich alleen aan zichzelf. Alleen als we binnenkomen als niets, en blijven als niets,  zal stilte haar geheim openbaren. Haar geheim is zichzelf. 

Stilte is wat je bent. En ze is er altijd. Of je nu zit of bezig bent. Of je nu slaapt of wakker bent.

Elke minuut dat je ademt, ze is er altijd. 

Boek Stilte Z I JN

Lees hier meer over het boek dat december 2021 is verschenen bij Uitgeverij Samsara.

Maaike Dijkstra


Maaike Dijkstra (1973) is een auteur van het boek Stilte ZIJN (Samsara 2021) en bewustzijnscoach met een focus zelfrealisatie en innerlijke rust. Haar missie is om rust en bewustzijn te brengen. Ze deelt haar inzichten en ervaringen op social media en in haar blogs waar ze onderwerpen verkent als zelfrealisatie, non-dualiteit en het vinden van innerlijke rust. 

Naast haar werk als coach en schrijver, heeft Maaike ook ervaring in teamcoaching, waarbij ze teams helpt te groeien in leiderschap en vitaliteit. Je bent welkom in haar coachingstudio in IJlst, bij een  yogales in Sneek of een stilte-ontmoeting online van de Verdiepingsgroep. Ook organiseert ze retreats en stiltedagen in Friesland en op Vlieland. Maaike is moeder van vier kinderen, woonachtig in IJlst en regelmatig te vinden in het Friese buitenwater.