Wakker ZIJN in relaties

Wakker ZIJN in relaties

Ten diepste weet je dat we diep verbonden met elkaar zijn. Alle levende wezens zijn met elkaar verbonden. Ten diepste zijn we een. Maar in onze relaties is het idee van afgescheiden zijn het grootst. Hoe blijven we helder, open en beschikbaar in onze relaties? Wat een uitdaging!

Vooral onze meest intieme, nabije relaties triggeren ons. Je geliefde, je kinderen, je ouders of nabije familie. Deze relaties zijn het materiaal voor zelfonderzoek.

Al heel jong leren we ons aan te passen, te gedragen naar de goedkeuring van de omgeving. Al heel jong ontstaat er een gevoel van ‘niet genoeg zijn’ of ‘angst voor afwijzing of afkeuring’.

We leren wat gewenst gedrag is om liefde en veiligheid te ontvangen. Dit is ook puur biologisch ingegeven: als we verstoten worden door de groep kunnen we sterven.

Als je wakker wordt, dan kun je je relaties gebruiken voor zelfonderzoek en verlichting. Daar waar jij in de afweer gaat. In de verdediging of je gelijk wilt halen. Daar waar je veel oordelen hebt over de ander. Daar waar het je allemaal niet bevalt: daar ligt je goud om dieper te kijken. Wat is het wat wordt geraakt in het contact met de ander?

Vanuit het perspectief van bewustzijn en het besef dat je bewustzijn bent, kun je je de volgende vragen bevrijdende vragen stellen:
– wie of wat voelt zich eenzaam?
– wie of wat voelt zich bedreigd?
– wie of wat moet zich verdedigen of wordt afgewezen?
– wie of wat verlangt naar verbinding?

Als snel kun je ontdekken dat het de persona is die in liefdeloosheid terecht komt. De IK die op zoek is naar erkenning en bevestiging. En dat is zo menselijk.

Het vraagt je eerst daarmee een relatie aan te gaan. Er contactvol mee te zijn. En het te onderzoeken met je hart.

De volgende vragen kunnen je helpen bij dit zelfonderzoek:

1. Wat is het wat je triggert in de relatie? Herinner je een recente situatie waarin je van slag raakte door de ander. Wat is de situatie?
2. Wat is het gedrag wat je ziet bij de ander?
3. Wat is het gevoel wat dit bij je oproept?
4. Wat is het bijbehorende verhLaal wat je gelooft?
5. Wat is het gewenste gedrag en je ideaalbeeld?
6. Hoe verwijst dit naar jouw geschiedenis?
7. Met welke gevoelens gaat dit gepaard?
8. Wat vermijd je?
9. Hoe zou het zijn als je deze ervaring helemaal zou laten ZIJN en het niet meer afwijst?

Dit is deel 1 van een tweedelige blog over relaties en zelfonderzoek. De volgende blog vind je hier:
Jij bent ook die ander

Maaike Dijkstra


Maaike Dijkstra (1973) is een auteur van het boek Stilte ZIJN (Samsara 2021) en bewustzijnscoach met een focus zelfrealisatie en innerlijke rust. Haar missie is om rust en bewustzijn te brengen. Ze deelt haar inzichten en ervaringen op social media en in haar blogs waar ze onderwerpen verkent als zelfrealisatie, non-dualiteit en het vinden van innerlijke rust. 

Naast haar werk als coach en schrijver, heeft Maaike ook ervaring in teamcoaching, waarbij ze teams helpt te groeien in leiderschap en vitaliteit. Je bent welkom in haar coachingstudio in IJlst, bij een  yogales in Sneek of een stilte-ontmoeting online van de Verdiepingsgroep. Ook organiseert ze retreats en stiltedagen in Friesland en op Vlieland. Maaike is moeder van vier kinderen, woonachtig in IJlst en regelmatig te vinden in het Friese buitenwater.