Innerlijke onrust? Kies voor stilte en ontdek de rust in jezelf

Innerlijke onrust? Kies voor stilte en ontdek de rust in jezelf

 

Waarom kan stilte je helpen om te komen tot helderheid?

The body benefits from movement, and the mind benefits from stillness

Door te stoppen en de stilte te zoeken in jezelf, word je bewust. Stilte is essentieel. We hebben stilte nodig om contact te houden met ons innerlijk kompas. Als we vaker bewust stoppen met hollen en rennen en even stilstaan kun je leren naar binnen te keren met je aandacht. Minder in de ban van persoonlijke verhalen en het denken.

Neem deze tijd voor jezelf en breng je lichaam, gevoelens en waarneming tot rust. Zo geef je vreugde en lichtheid een kans. Deze vreugde kan pas zichtbaar worden als het denken kalmeert. Het denken voedt zich met prikkels en brengt je aandacht buiten het Zelf. De ene gedachte volgt razendsnel op de andere gedachte en gedachten zijn heel associatief. Het grootste deel van ons denken en onze gedachtenwereld gaat naar de toekomst of naar het verleden en zorgt voor identificaties met een realiteit die niet Nu is. We kennen allemaal de stilte als de ervaring van diepe ontspanning in het lichaam. Of de verstilling in je denken, als je gedachten kalmeren. Of de kalme stilte van je hart als een serene, vrede in jezelf als je liefde voelt.

Als je niet praat, voed je minder het gedachtenverhaal, dit geeft al meer innerlijke ruimte.

 

In de stilte kun je contact maken met oorspronkelijk bewustzijn

Stil zijn en stoppen helpt je om het denken niet te voeden. Het helpt je aanwezig en opmerkzaam te zijn. Hier en nu. Het helpt je om gedachten, gevoelens en sensaties in je lichaam te herkennen – zonder dat iets weg hoeft. Dat is de eerste stap en geeft al direct ontspanning in je systeem.

In de stilte kun je dieper naar binnen keren met je aandacht en contact maken met oorspronkelijk bewustzijn.  Dit is de eerste stap die we bijvoorbeeld ook beoefenen in mindfulness. Het denken leren doorzien en de aandacht brengen naar aanwezig zijn in dit moment. Een vriendelijke aanwezigheid die beschikbaar is en ziet dat elke sensatie tijdelijk is. Deze eerste stap van inquiry is het voeren van een innerlijke dialoog met het denken en de stilte helpt daarbij.

 

Je ware aard onderzoeken en leren kennen

Er is een nog diepere verbinding en vrijheid in jezelf te ontdekken, die ontstaat als je langere tijd stil bent. Deze zelfgekozen stilte is niet een onderdrukkende stilte, maar een ruimte waarin alles wordt gezien en waargenomen.Voor werkelijke vrijheid en zelfrealisatie is het echter niet zo dat je even een oefening uitvoert: ik mediteer en ik word kalmer en misschien ontstaat er iets meer verbinding met mijn hart. Het is het diep naar binnen kijken en je ware aard onderzoeken en leren kennen. Dat begint als we onze meest fundamentele ideeen gaan afpellen. En onze meest fundamentele ideeen gaan altijd over het leven en onszelf.

Wat als je al die ideeen los laat? Je idee over hoe je moet zijn, hoe je leven moet zijn, je werk, je partner, maar ook en vooral je idee over wie jij bent. Wat als je even niets meer weet, niemand meer bent? Wat als je zonder verhaal kunt zijn? Sommige ideeen geven worsteling in je leven en daarmee vecht je tegen de realiteit. Je creeert een denkbeeldig ik-persoon die de hoofpersoon is en het leven moet besturen.

Een vreugde van niets hoeven, niets willen en niets hoeven (be)grijpen. In dat zien kan er een innerlijke ruimte ontstaan in jezelf, een opening waar het licht is, opgeruimd en moeiteloos, want dat is je ware aard. Het mooie is dat er een verlangen kan zijn naar dat oorspronkelijke in jezelf. Het verlangen voelt wellicht niet altijd prettig maar het komt voort uit dit proces van ontwaken en wakker worden en komt voort uit oorspronkelijk bewustzijn dat groter wordt in jou.

 

Wil je rust ervaren in jezelf? 

In Zen is er een gezegde: het verlangen naar verlichting is het verschijnen van verlichting in je bewustzijn. In het verlangen naar verlichting lijkt het alsof het er nog niet is, maar het is juist het bewijs van het oorspronkelijke licht in jou dat zich wil tonen. Het roept je terug te keren naar dat wat wezenlijk en werkelijk is. Het roept je naar de stilte voorbij je gedachten, identificaties en al je ideeen. Het roept je terug naar het hart van je bestaan en je ware aard te leren kennen als bewustzijn en vreugde.

Wil je rust ervaren in jezelf ? Je bent welkom in mijn studio in IJlst voor een coachingsessie
Wil je een keer ervaren wat een hele dag stil zijn met je doet? Welkom op een Stiltedag
meer info info@maaike-dijkstra.nl

Maaike Dijkstra


Maaike Dijkstra (1973) is een auteur van het boek Stilte ZIJN (Samsara 2021) en bewustzijnscoach met een focus zelfrealisatie en innerlijke rust. Haar missie is om rust en bewustzijn te brengen. Ze deelt haar inzichten en ervaringen op social media en in haar blogs waar ze onderwerpen verkent als zelfrealisatie, non-dualiteit en het vinden van innerlijke rust. 

Naast haar werk als coach en schrijver, heeft Maaike ook ervaring in teamcoaching, waarbij ze teams helpt te groeien in leiderschap en vitaliteit. Je bent welkom in haar coachingstudio in IJlst, bij een  yogales in Sneek of een stilte-ontmoeting online van de Verdiepingsgroep. Ook organiseert ze retreats en stiltedagen in Friesland en op Vlieland. Maaike is moeder van vier kinderen, woonachtig in IJlst en regelmatig te vinden in het Friese buitenwater.